Advies: Energietarieven meerdere jaren vastzetten

De afgelopen tijd hebben wij vaak van onze deelnemers de vraag gekregen of het verstandig is om de energietarieven voor een langere periode vast te zetten dan de gebruikelijke 1 jaar.

In de zeven jaar dat wij als collectief inkopen zijn wij in ons advies hieromtrent altijd zeer terughoudend geweest. Daar er sprake is geweest van een dalende trend, blijkt dat dit een correcte keuze is geweest.

Advies

Het is voor niemand mogelijk om te voorspellen of de huidige tarieven nog verder zullen dalen, gelijk blijven of op korte termijn zullen stijgen. Op basis van het verloop van de tarieven op de Endex sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, is duidelijk waarneembaar dat de tarieven erg laag staan. Het betreft het laagste niveau ooit voor elektra en voor gas zit men in de onderstaande 10%.

Elektra

Ontwikkeling_Elektratarieven

Bovenstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de elektriciteitstarieven weer over de afgelopen 10 jaar.

Gas

Ontwikkeling_Gastarieven

Bovenstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de gastarieven weer over de afgelopen 10 jaar.

De sterke daling welke de tarieven de laatste maanden hebben ingezet, lijkt te stabiliseren. Tevens hebben wij van vele energie producerende leveranciers vernomen dat meerdere centrales nu met verlies produceren. De huidige marktprijs ligt namelijk lager de kostprijs, waardoor dit op korte termijn hersteld wordt. Naast de energieproducenten zal de overheid hierin mede zorgdragen, aangezien zij de verantwoordelijkheid draagt over de zekerheid van levering.

Gezien de scherpte van de huidige standen vergeleken met het historische perspectief, het stabiliseren van de Endex en de geluiden uit de markt/van de overheid, denken wij dat dit een goed moment is om te kiezen voor een tarief dat meerjarig vaststaat. Deze mening wordt gedeeld door een aanzienlijk deel van onze deelnemers: tot op heden heeft ruim 30% al aangegeven hiervoor te kiezen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze blog, schroom dan vooral niet contact met ons op te nemen:

Rik van Gelder
info@mkbenergiebeheer.nl
06-46326555

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *