Nieuwe termen in de energiemarkt

Ongeveer een jaar geleden heeft de ACM (Autoriteit Consument & Markt) aangegeven dat de energieleveranciers dezelfde termen moeten hanteren. Om dit te realiseren heeft de ACM het “Aanbod op Maat” geïntroduceerd, hierin staat beschreven welke termen de energieleveranciers in Nederland moeten hanteren. Het doel hiervan is onder andere dat consumenten en bedrijven altijd appels met appels kunnen vergelijken omdat de termen overal hetzelfde zijn.

Met name de termen (wanneer je een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk hebt) worden door de meer dan 50 energieleveranciers in Nederland op veel verschillende manieren toegepast. Voor het tarief dat je op werkdagen overdag (7.00 tot 23.00 uur) betaalt, werden onder andere de volgende termen gebruikt: piek tarief, dag tarief en hoog tarief. De nieuwe term volgens “Aanbod op Maat” is: normaal tarief.

 

Nieuwe termen in de energiemarkt

De nieuwe termen moeten vanaf 1 juli 2015 gehanteerd worden door alle energieleverancier, dit in de praktijk nog niet overal het geval. De rede dat wij u nu pas informeren over dit onderwerp heeft ermee te maken dat u naar alle waarschijnlijkheid, binnenkort (of onlangs) pas de nieuwe termen op de jaarnota van uw organisatie tegen bent gekomen. Onderstaande tabel geeft een overzicht weer van de oude versus de nieuwe termen.

Oude termen

Nieuwe termen

Vastrecht, Administratiekosten Vaste leveringskosten
Constant tarief, Continu tarief Enkel tarief
Piek tarief, Dag tarief, Hoog tarief Normaal tarief
Dal tarief, Nacht tarief, Laag tarief Dal tarief
Maandbedrag, Voorschotbedrag Termijnbedrag
Netwerkkosten, Transportkosten, Vastrecht Netbeheerkosten
Heffingskorting Vermindering energiebelasting
Gas regiotoeslag, Regiotoeslag Regiotoeslag gas

 

Regiotoeslag gas

De ACM heeft de nieuwe termen geïntroduceerd zodat de organisaties de verschillende aanbiedingen beter met elkaar kunnen vergelijken, de termen moeten immers overal hetzelfde zijn. Een ander belangrijk onderdeel van het vergelijken van aanbiedingen is de regiotoeslag gas. Wanneer u een aanbieding krijgt van een energieleverancier voor het gas, kan het gastarief op 2 manieren worden weergegeven, inclusief of exclusief regiotoeslag gas. Om appels met appels te vergelijk is het van belang dat u aan de energieleverancier aangeeft dat het gastarief altijd inclusief regiotoeslag gas moet zijn.

Er zijn voorbeelden van energieleverancier die een gastarief hanteren van 9 cent/m3 en een regiotoeslag gas van bijvoorbeeld 19 cent/m3, het gastarief inclusief regiotoeslag gas is dan 28 cent/m3. Een andere leverancier hanteert bijvoorbeeld een gastarief van 22 cent/m3 en een regiotoeslag gas van bijvoorbeeld 2 cent/m3, het gastarief inclusief regiotoeslag gas is dan 24 cent/m3. In eerste instantie lijkt de energieleverancier met het gastarief van 9 cent/m3 het voordeligste gastarief te hebben, echter wanneer ook de regiotoeslag gas erbij opgeteld wordt, blijkt deze leverancier een stuk duurder te zijn.

 

Heeft u naar aanleiding van denieuwe termen in de energiemarkt nog vragen?
Of heeft u een andere vraag aangaande uw gastarief of de regiotoeslag gas, wij geven u graag vrijblijvend advies.

Neem contact met ons op via: info@mkbenergiebeheer.nl of 030-3031714

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *