Overname retailtak energiebedrijf Delta

Delta Retail, het bedrijf dat in Zeeland internet- en energiediensten levert, wordt voor 488 miljoen euro verkocht aan EQT Infrastructure. Delta Retail behoudt de merknamen Delta en Zeelandnet.

EQT heeft zich voorgenomen te gaan investeren in de kabels van Delta retail, waardoor de internetsnelheid verder omhoog gaat. Ook wil het meer zakelijke klanten werven. Dat zal nieuwe banen opleveren in de regio.

Daarnaast zal onder een nieuw aan te stellen bestuur de efficiency worden verhoogd, om toekomstige groei aan te wakkeren. Wat de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid zijn, is voor EQT nu nog niet bekend.

Ruim 100.000 Zeeuwse huishoudens zijn klant bij ZeelandNet en 9 op de 10 Zeeuwen koopt zijn of haar energie via Delta. Voor de klanten verandert er niets, is de verwachting.

Zoals door Omroepzeeland.nl hier vermeld werd, is Delta directeur Gerard Uytdewilligen blij met de verkoop. “We hebben maandag tot in de kleine uurtjes doorgewerkt om deze deal rond te krijgen. Ik denk dat we het maximale eruit hebben kunnen halen.” Volgens Uytedewilligen is het gunstig voor de Zeeuwse werkgelegenheid dat de onderdelen door een investeringsmaatschappij zijn overgenomen in plaats van een partij als energiebedrijf Nuon of een concurrerende internetaanbieder. “Delta en ZeelandNet blijven hierdoor in Zeeland.”

De herstructurering is noodzakelijk omdat het moederbedrijf in de problemen zit. Bovendien moet het productie- en leveringsbedrijf worden gescheiden van de netwerkactiviteiten. De Nederlandse splitsingswet dwingt het bedrijf om zijn belang in het gas- en elektriciteitsnet af te stoten. Door de gedwongen afsplitsing van het netwerkbedrijf voor energie (Enduris) en een reeks zakelijke tegenvallers kan het concern niet meer als geïntegreerd bedrijf blijven bestaan.

In de blog van 25 oktober 2015 informeerde wij u eerder over de splitsing van productie- en leveringsbedrijf. De blog leest u hier terug.

Eerdere pogingen om de Sloe-centrale en de groothandelstak af te stoten zijn op niets uitgelopen. Door de lage energieprijs zijn deze onderdelen niet rendabel en dus onverkoopbaar.Met de miljoenen uit de verkoop van ZeelandNet en Delta kan een nieuw te vormen bedrijf de komende jaren de verliesgevende energiecentrales als de gasgestookte Sloecentrale in de lucht houden. Of daarmee ook de werkgelegenheid bij die onderdelen gered is, is nog onduidelijk. 

Eén reactie op “Overname retailtak energiebedrijf Delta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *